Prekinitev uvajanja novincev

Spoštovani starši otrok, ki bi naš vrtec pričeli obiskovati od druge polovice meseca oktobra 2020 dalje,

veseli smo, da ste se odločili otroka vključiti v naš vrtec, vendar pa je trenutna epidemiološka slika v državi narekovala izvajanje določenih ukrepov z namenom zajezitve širjenja virusa COVID-19. Zaradi tega smo bili z dnem 26. 10. 2020 primorani naš vrtec zapreti. V tednu do vključno 6. 11. 2020 omogočamo le NUJNO varstvo otrok staršev, ki so zaposleni in opravljajo dela, ki so pomembna za delovanje družbe in države.

Zavedamo se, da je vključitev v vrtec za vsakega otroka velik korak, prav tako pa tudi velika sprememba, na katero se morajo tako starši kot otrok pripraviti in tudi privaditi. Zato ta sprememba zahteva svoj čas. Vsekakor je za vsakega otroka pomembno uvajalno obdobje, v katerem se otrok navaja na veliko spremembo v njegovem vsakdanjiku. V našem vrtcu težimo k temu, da se otrok vključi v vrtec postopoma, kar pomeni, da je v prvih dneh v vrtcu prisoten tudi krajši čas, v tem času so ob njem prisotni tudi starši, vse to pa zmanjšuje stisko otroka ob prilagajanju na pomembno spremembo. V tem času je zelo pomembno, da v otrokovo življenje ne vnašamo preveč sprememb, saj se bo otrok na samo bivanje v vrtcu s tem še težje privadil. Zaradi omenjenega je v trenutni situaciji uvajanje novo vpisanih otrok nemogoče izvajati, saj nujno varstvo zagotavljamo le v eni enoti, kjer so otroci združeni iz različnih starostnih skupin in kjer za njih poskrbijo le določeni strokovni delavci, ki v tem času opravljajo svojo obveznost. Tako ne moremo zagotoviti, da bi se otrok uvajal v svoji enoti, ki jo bo kasneje obiskoval, v svoji stalni skupini vrstnikov in s stalnim tandemom strokovnih delavcev, s katerimi bo kasneje vsak dan bival. Prav te spremembe lahko vodijo v stisko otrok, zaradi česar je uvajanje oteženo, prav tako pa lahko uvajanje ponovno pričakujemo ob odprtju vseh vrtcev.

Zaradi zgoraj omenjenega vas prosimo, da razumete situacijo, v kateri smo se znašli in nam zaupate v veri, da si vsi želimo za vašega otroka le najboljše. V primeru, da ste zaposleni (oba starša in imata za to potrdilo delodajalca) v res nujnih poklicih za državo in boste v prihodnjem tednu primorani otroka pripeljati v varstvo, vam le tega ne bomo odklonili. V nasprotnem primeru vas prosimo, da se

obrnete na svojega delodajalca in se z njim dogovorite za nadomestilo, ki vam pripada, v tem času, ko ste z otrokom doma.

O možnosti uvajanja vas bomo obvestili, ko bomo prejeli informacije o splošnem odpiranju vrtcev. Zaradi podaljšanja ukrepov o zaprtju vrtcev in organizacije zgolj nujnega varstva za otroke, katerih oba starša opravljata poklic, ki je nujen za državo, vas prosimo, da v kolikor bi nujno varstvo potrebovali, to čim prej sporočite vodji enote, v katero je vaš otrok vpisan. Podatke boste našli med Kontakti na naši spletni strani.

V upanju, da skupaj čim bolje zajezimo širjenje virusa in se kmalu vrnemo v ustaljene tirnice, v katerih bo mogoče vašega otroka uvajati v vrtec s čim manj stresa, vas lepo pozdravljamo.

Ostanite zdravi,

svetovalna služba Vrtca Velenje