SEJEM ALTERMED 2017

Na sejmu Altermed, ki je potekal v Celju od 10. do 12. marca 2017, se je letos prvič predstavil tudi naš vrtec. Skupaj z 92 ustanovami, smo prikazali vsebine: odgovorno s hrano, stike z naravo in lastno tradicijo, lokalno pridelavo hrano in zdravo življenje.

Rdeča nit letošnjih predstavitev je bila odgovorno s hrano ter lokalna pridelava hrane.

Otroci in zaposleni v vrtcu Velenje smo se v šolskem letu 2016/2017 aktivno vključili v projekt Odgovorno s hrano. Teme in aktivnosti, ki jih projekt spodbuja, smo prilagodili našemu vsakdanjemu okolju in jih združili pod skupno temo »Zdravo hrano jemo, se gibamo in zdravo živimo«. Zavedamo se, da lahko le s celostnim pristopom na nivoju lokalne skupnosti soustvarjamo nove in odgovorne rešitve za trajnostni življenjski slog.

Na razstavni stojnici smo v obliki plakatov, izdelkov, iger, receptov in fotografij prikazali primere dobre prakse in izkušenj in si za to prislužili zlato priznanje.

V demonstracijski kuhinji sta naši kuharici prikazali postopek priprave namazov iz svežih surovin lokalnih pridelovalcev, ki jih v vrtcu jemo za zajtrk ali popoldansko malico. Pripravili sta 7 različnih namazov (fižolovega, ajdovega-čokoladnega, čičerikinega, korenjevega, skušinega, mesno-zelenjavnega in skutnega z bučnimi semeni), nato pa je sledila degustacija.