Zdravje

V VRTEC ZDRAV OTROK

Spoštovani starši,

vse večkrat se pojavlja vprašanje: »Kdaj je otrok dovolj zdrav, da gre v vrtec?«

Priporočila Dispanzerja za predšolske otroke ZD Velenje so, da je otrok sposoben za vključitev v vrtec, če je od zadnjega bolezenskega znaka (bruhanje, vročina, driska,…) minilo najmanj 24 ur.

Starši so odgovorni za zdravje svojega otroka in v vrtec sodi samo zdrav otrok.  Zdravljenje otroka naj poteka doma, v domačem okolju.  Ob prebolevanju katerekoli okužbe oziroma bolezni potrebuje otrok počitek in bližino tistih, ki ga imajo radi – staršev.

Kdaj se bo otrok po preboleli bolezni vključil v vrtec, oceni pediater, ki otroka zdravi. Dejstvo pa je, da mora biti otrok dovolj zdrav, da je sposoben obremenitev, ki se pojavljajo v vrtcu in ne sme biti »kužen« za okolico.

Otroci po preboleli bolezni (rekonvalescenti) so bolj dovzetni za ponovno okužbo, če pa se otrok zdravi v vrtcu, je verjetnost, da bo ponovno obolel še toliko večja. Ob tem ne smemo pozabiti dejstva, da bolan otrok v skupini okužuje vse svoje sovrstnike. Pogosto se dogaja, da obolevajo isti otroci.

Starši svojega otroka sami najbolje poznate, zato največkrat pri svojem otroku prvi opažate bolezenske znake, ki vas opozarjajo, da se z vašim otrokom nekaj dogaja. Kadar opazite pri otroku spremembo, je pomembno, da ste nanjo pozorni in nanjo ustrezno reagirate.

Otroka obdržite doma v primeru pojava kateregakoli od  spodaj navedenih znakov:

 • povišana telesna temperatura (višja od 37°C), težko dihanje, neznačilna utrujenost;
 • otrok, ki je v zadnjih 24 urah več kot 2x bruhal;
 • otrok, ki ima drisko in je tekoče odvajal blato več kot 2x ali 3x na dan;
 • otrok, ki ima v ustih razjede in se slini;
 • otrok, ki ima na novo nastale izpuščaje (z ali brez vročine), nevrodermitis je izjema;
 • otrok, ki ima gnojni izcedek iz oči;
 • otrok, ki ga boli žrelo in ima otekle bezgavke;
 • otrok, ki močno kašlja;
 • otrok, ki ima uši, oz. dokler niso le-te odstranjene (fizično ali s šamponom).

Ob prebolevanju katere koli okužbe otrok potrebuje počitek. S počitkom omogočimo otroku hitrejše in boljše zdravljenje in zmanjšamo možnost zapletov bolezni. Preprečimo tudi širjenje bolezni na druge otroke, s tem omogočimo dobro počutje vseh otrok v skupini in dosežemo zadovoljstvo staršev in otrok.

Starši boste veliko pripomogli k boljšemu zdravju otrok s tem, da boste otroke učili higienskih navad, posebno pravilnega umivanja rok, zadovoljili otrokovo potrebo po spanju in otroku omogočili dovolj bivanja na svežem zraku.

Naj nam bo ZDRAV OTROK naša želja in skrb.

 

ZDRAVSTVENA TERAPIJA OTROK V VRTCU

Po Priporočilih za ukrepanje v vrtcu ob nujnih stanjih in nenadno nastalih bolezenskih znakih (IVZ, 2012) v vrtcu NE DAJEMO zdravil otrokom.

Izjeme veljajo samo v naslednjih primerih:

 • ko ima otrok vročinske krče,
 • ko ima otrok močno alergijo,
 • ko ima otrok astmatične napade,
 • ko ima otrok epilepsijo in podobne bolezni.

Za vse te primer velja, da so starši oz. skrbniki ob predaji predpisane terapije strokovni delavki v oddelku dolžni izpolniti PRIVOLITEV za dajanje zdravil in priložiti zdravniško potrdilo o bolezni otroka z jasnimi pisnimi napotki zdravnika o dajanju zdravila.

V izjemnih primeri (npr. vročinski krči) se v skladu s pisnimi navodili oz. privolitvijo otroku ob pojavu povišane telesne temperature nudi ustrezna terapija še pred prihodom staršev oz. zdravnika. Podobno velja tudi za otroke, ki imajo močno alergijo, astmatične napade ali epilepsijo.

Starši so seznanjeni z našim protokolom ravnanja v primeru posamezne bolezni. V primeru sprememb ali poslabšanja otrokove bolezni so odgovorni za obveščanje o poteku bolezni. O vseh spremembah v zvezi z boleznijo je potrebno seznaniti strokovno delavko v oddelku ter po potrebi organizatorko zdravstveno higienskega režima Vrtca Velenje.

Vrtec naj bi obiskovali samo zdravi otroci. Bolni otroci in otroci v akutni rekonvalescenci po preboleli bolezni ne sodijo v vrtec.

Otroci, ki dobivajo antibiotik, po 2-3 dneh uživanja le-tega niso več kužni za okolico, so pa bolj občutljivi in dovzetni za okužbe od ostalih otrok. V kolikor je antibiotična kura še nujna v času bivanja otroka v vrtcu, naj le-tega dajejo starši tik pred odhodom otroka v vrtec in pri odhodu domov.

V Vrtcu Velenje se antibiotične terapije ne dajejo.

 

Pripravila:  Petra Sovič, organizatorka zdravstveno higienskega režima

  

Vloga za uveljavitev pravice do znižanja oziroma oprostitve plačila vrtca za čas odsotnosti otroka iz vrtca zaradi bolezni

Pojasnilo glede uveljavljanja pravice do znižanja oziroma oprostitve plačila vrtca za čas odsotnosti otroka iz vrtca zaradi bolezni