Delavnica priprave jedi brez glutena, jajc in laktoze

V Vrtcu Velenje pripravljamo dietno prehrano za malo manj kot 5 % otrok z različnimi prehranskimi omejitvami. Prehranska obravnava otrok s posebnimi prehranskimi potrebami je individualna in zahteva večje ali manjše omejitve. Pri pripravi dietnih obrokov hrane se poslužujemo živil iz vseh skupin živil oziroma vseh razpoložljivih živil, ki so dostopna in ne škodijo otrokovemu zdravju ali poslabšajo njegovega bolezenskega stanja. Priprava dietnih jedi je veliko zahtevnejša, saj se lastnosti dietnih surovin precej razlikujejo od običajnih. Posledično so potrebni prilagojeni postopki priprave, da se dietne jedi čim manj razlikujejo od običajnih.

Z namenom  izboljšanja pestrosti in kakovosti dietne prehrane v našem vrtcu, je bila prvi dve soboti v mesecu marcu organizirana Delavnica priprave jedi brez glutena, jajc in laktoze. Vodila jo je Maja Piskernik, avtorica knjige dietnih receptov Čarovnija okusov in izvajalka kuharskih delavnic Društva za celiakijo območne enote Ljubljana. Delavnica je potekala v centralni kuhinji enote Tinkara, udeležile pa so se je vse kuharice in kuharji Vrtca Velenje. Spoznali so pripravo različnih vrst testa in pripravili osem jedi brez glutena, jajc in laktoze: kruh, francoske bagete, zapečene njoke z zelenjavo, mesno lazanjo, orehovo potico, palačinke, jabolčni zavitek in biskvitno pecivo. Njoke in testenine za lazanjo so prav tako pripravili sami.

Pridobljeno znanje bodo vestno uporabljali pri dnevni pripravi dietne prehrane in tako še izboljšali pestrost in kakovost dietnih jedi.