Razstava v Stari pekarni

V sredo, 10. junija je v Stari Pekarni potekala zaključna prireditev umetniškega projekta Velenje – moje mesto, ki je rezultat skupnega dela Kulturno – umetniškega društva Koncentrat in Vrtca Velenje – enota Najdihojca.

Naše mesto praznuje, zato smo v enoti Najdihojca v letošnjem letu dali prednost raziskovanju našega neposrednega okolja, pomembnih objektov, zgradb in znamenitosti ter dejavnosti v bližini vrtca. Otroci so obiskovali, opazovali, spoznavali, komunicirali, komentirali, razmišljali, načrtovali, preurejali, podoživljali, upodabljali in ustvarjali…

Pod strokovnim vodstvom lokalnih umetnikov različnih umetniških smeri so se pobliže seznanjali s področji umetnosti in njeno raznolikostjo. Obenem pa so se seznanili tudi z neklasičnim galerijskim prostorom stare Pekarne, ki je ponujala otrokom pestro izbiro novih možnosti izražanja in komuniciranja z umetnostjo.

Umetnost otroku omogoča udejanjanje ustvarjalnih potencialov, ki se kažejo v otrokovem igrivem raziskovanju in spoznavanju sveta, ki je zanj neizčrpen vir inspiracije, motivacije in vsebin na vseh področjih dejavnosti.

Mladi umetniki Nina Cvirn, Katra Jezeršek, Urška Mazej, Mihael Novak, Julijana Šumič, Ervin Oppitz, Goran Petraševič in Anže Kovač so otroke popeljali v svet arhitekture, slikarstva, kiparstva, krajinske arhitekture, medijske produkcije in fotografije.

Otroci so na temo našega mesta na osnovi večkratnega doživljanja ustvarjali in skupaj z umetniki izkusili različne stopnje ustvarjalnega procesa. Skozi vse leto so tako nastajale makete zgradb in predelov mesta, risbe, slike, kipi, družabne igre, plakati, fotografije, različne instalacije, tematski časopisi, zapisi izjav in idej otrok… Del projekta je potekal v Pekarni, kjer so otroci pod vodstvom umetnikov ustvarjali likovna dela in instalacije neposredno v ateljejskih prostorih ter sodelovali pri postavitvi razstave.

Za sodelovanje se Zahvaljujemo se ekipi KUD Koncentrat za plodno sodelovanje, regionalnemu multimedijskemu centru Kunigunda in eMCe placu za dodatno pomoč pri postavljanju razstave in godbenikom Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ki so našo prireditev počastili z izvedbo koračnice Graditeljem Velenja.

Vabimo vas, da se v četrtek, 11.6. in petek, 12.6. 2015 med 17.00 in 19.00 uro podate v Staro Pekarno na potovanje po naši razstavi in pogledate mesto Velenje skozi prizmo otroškega doživljanja, razmišljanja in ustvarjanja!