Uporabne informacije

4h.-ZASCITA-PRED-KLOPI-obvestilo

ZAŠČITA PRED KLOPI IN OSTALIMI ŽUŽELKAMI

KATERE IN KOLIKŠNE SO NEVARNOSTI TER KAKO UKREPATI

Aktivnost klopov je odvisna od zunanje temperature. Pozimi otrpnejo, aprila se zbudijo, v maju, juniju in juliju je njihova aktivnost največja. Največ klopov je na vlažnih mestih mešanih gozdov do nadmorske višine 600 m. Njihovi gostitelji so lahko divje in domače živali pa tudi ptice.

Pri ugrizu porine klop svoj “rilec” globoko v kožo in se tam zasidra z dvema kaveljčkoma. Ugriz ni boleč in klopa opazimo šele, ko se napije krvi. Pri tem se poveča iz 1,5 na 6 mm in več v premeru. Vbodno mesto lahko rahlo srbi. Vsi klopi niso okuženi.

Okužen klop lahko z ugrizom prenaša virus klopnega meningoencefalitisa (KME) in Lymsko boreliozo (LB).

KLOPNI MENINGOENCEFALITIS je bolezen možganskih celic in centralnega živčevja.

Bolezen poteka v dveh fazah. Prvi znaki se običajno pojavijo šele 6 -14 dni po okužbi.

Znaki so podobni gripi, bolnik ima nekaj dni vročino do 39 oC, glavobol, bolečine v mišicah, driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. Sledi druga faza, ki se običajno pojavi slab teden kasneje. Pojavi se visoka temperatura (čez 39 oC), močan glavobol, slabost, bruhanje, otrdelost vratu, tresenje rok in jezika, idr.

Proti klopnemu meningoencefalitisu se lahko cepimo. Cepi se z dvema dozama v presledku enega meseca in tretjič po 9 do 12 mesecih. Cepljenje se začne jeseni, da je do pomladi dosežena ustrezna zaščita.

LYMSKA BORELIOZA je bakterijska bolezen, ki se prenaša preko bakterije katero prenašajo okuženi klopi.

Tudi ta poteka v več fazah, ki se raztegnejo v mesece in se neprepoznavna in nezdravljena nadaljujejo v kronično obolenje več telesnih organov. V prvi fazi je prizadeta koža. Kaže se kot rdečina v nivoju kože, ki na sredini bledi, rdeči rob pa se širi v okolico – značilen kolobar, tudi do velikih razsežnosti. Rdeče mesto je lahko tudi drugje, kot je bil ugriz ali pa jih je celo več. V naslednjih fazah je prizadeto živčevje, srce in sklepi. Boreliozo uspešno zdravimo z antibiotikom.

NAČINI ODSTRANJEVANJA KLOPOV

Položite kazalec na klopa in delajte majhne, hitre krožne gibe tako, da se klop med kazalcem in kožo vrti. Enako lahko delate z ovlaženim kosmom vate. Tako boste z draženjem zadka pri klopu sprožili refleks, pri katerem bo spustil kaveljčka in sam odpadel. Ta način je hitrejši od omamljanja klopa z etrom ali oljem. Ob tem je vaš otrok prej omamljen kot klop in nekatera sredstva dražijo kožo.

To lahko naredimo že v naravi, če klopa opazimo. Težavnejši so včasih le klopi, ki so prisesani že dolgo in so dobro zariti v kožo. Po odstranitvi klopa damo na srbeče mesto razredčen alkoholni obkladek.

Uporabite lahko tudi posebno pinceto – odstranjevalko klopov.

Tudi v ambulantah ne odstranjujejo klopov nič drugače in bolezni, če je ob ugrizu prišlo do okužbe, ne morejo preprečiti. Zato obisk pri zdravniku, ko klopa opazite ni potreben. Po odstranitvi klopa otroka le opazujte, če se pojavijo zgoraj opisani bolezenski znaki. Predvsem bodite pozorni na kolobar rdečine, kjerkoli po telesu še več tednov po ugrizu.

Vir: NIJZ, Nacionalni inštitut za javno zdravje

http://www.nijz.si/sl/klopni-meningoencefalitis-razsirjenost-in-zascita

http://www.nijz.si/sl/toplejse-vreme-poveca-nevarnost-okuzbe-s-povzrocitelji-bolezni-ki-jih-prenasajo-klopi

Pazimo, da majhni klopi ne postanejo naš velik problem!

Sezona sprehodov, igre in bivanja v naravi je tu, z bivanjem na prostem pa tudi povečana možnost srečanja z nadležnimi žuželkami. Ko nastopijo topli meseci, so klopi, komarji, ose in čebele najbolj aktivni in človeku nevarni.

Pomembna je preventiva oz. zmanjšanje tveganja klopovega ugriza:

  • primerna obleka in obutev, pokriti deli telesa (svetla in gladka oblačila, nogavice, visoki čevlji, …),
  • nanos sredstva proti klopom (repelenti) – starši po svoji presoji sami zaščitijo otroka z repelenti zjutraj, ko pripeljejo otroka v vrtec,
  • starši naj ob prihodu domov otroka podrobno pregledajo po celotnem telesu (posebno pozornost naj namenijo kožnim gubam, zadnji strani kolenskega sklepa, pod pazduho, v dimljah).
  • Da bo zaščita otrok pred klopi čim bolj učinkovita, vas bodo strokovne delavke obveščale, kdaj BODO NAMENJENI V GOZD ali na TRAVNIK. Tako boste starši, ki podpirate repelente, lahko otroke zaščitili ter jih primerno oblekli in obuli.

IGRA OTROK NAJ BO PRIJETNA IN BREZSKRBNA!

Pripravila: Petra Sovič, organizatorka zdravstveno higienskega režima

Poglejte si še:

Skrb za ustno zdravje (pdf)

Kako ravnati v primeru naglavnih uši (pdf)

Preprečevanje virusnih obolenj (pdf)

Bolezen rok, nog in ust (pdf)