Utrinki Jurček

CICIBAN PLANINEC IN KOŽELJ

Cicibani planinci in njihovi spremljevalci smo se odpravili na prvi jesenski izlet na bližnjo vzpetino Koželj (nekdo je rekel “krtino”), ki se dviga nad mestom Velenje. V tej obogatitveni dejavnosti Vrtca Velenje sodelujemo s Planinskim društvom Velenje. Vodi nas vodnik Franc Maršnjak.

Na prijetno soboto dopoldne se je zbrala manjša skupina vpisanih. Zbor planincev je bil pred Vrtcem Najdihojca, v centru mesta Velenje. Pot nas je vodila po podhodu Starega Velenja, mimo Gasilskega doma in VTV studia, kjer smo zapustili asfaltno cesto in se usmerili v gozd. Široka, strma gozdna pot nas je preko korenin in stopnic pripeljala na greben Kožlja. Sledili smo oznaki Družinska pot, ki nas je vodila levo, desno je pot na Veliki Koželj (580 m). Po široki poti po grebenu smo prispeli do klopi in miz ter omarice z vpisno knjigo, kjer smo se vpisali vanjo ter si privoščili planinsko malico. Bili smo na vrhu Kožlja (590 m). Uživali smo ob čudovitem pogledu na Velenjski grad, mesto Velenje ter na hribovja na severu in na zahodu. Izstopala sta pogleda na Uršljo goro in Peco.

Med potjo je v nahrbtniku vodnice kar naprej nekaj skakalo. Bila je žaba Skokica, oblečena v kopalke, ki je skočila v nahrbtnik in mislila, da gre na morje. Ob slikovnih sličicah so otroci žabici Skokici svetovali, kakšna je primerna planinska oprema za obisk vzpetin, hribov in gora. Ob tem so se zelo zabavali.

Med potjo smo se čudili naravi, jo opazovali in raziskovali. Sestopili smo pri plinski postaji Trebuša in ob novi kolesarski poti, ki pelje iz Vinske gore proti Velenju ob sproščenem in prijetnem klepetu prišli do naše izhodiščne točke. Polni novih doživetij smo se poslovili in si obljubili, da se kmalu zopet srečamo na našem zimskem “ciciban planinskem” pohodu.

Zapisala mentorica planinske skupine Vrtca Velenje in vodnica Anita Rakita

Skip to content