Utrinki Jurček

REPA, KORENJE, MARMELADA IN SAMOKOLNICA

V času pobiranja pridelkov z vrtov in njiv smo dobili priložnost za obisk rastlinjakov kmetije Eko Mlinar, kjer so nas sprejeli odprtih rok!

Gospa Zvonka, gospodarica kmetije, nas je popeljala preko nasadov sočno zelene barve in spoznali smo prvovrstno ekološko pridelavo zelenjave. Primerjali smo lahko med mladimi pridelki, tistimi, ki bodo pobrani vsak trenutek in seveda že pobranimi, v shrambi. Pokukali smo v ogrado s kokošmi ter se prepričali, da na ekološki kmetiji: nič ne gre v “nič”. Odpadni solatni listi, naloženi v samokolnici, so namreč pred našimi očmi postali hrana za lačne putke, ki pridno nesejo jajca.

Čeprav smo ugotovili, kaj jemo v vrtčevski porovi juhi in znali poimenovati (skoraj) vse, kar raste v rastlinjakih, smo se resnično začudili, da lahko iz zelenjave (iz zelenjave, prav ste slišali) nastane tudi slastna marmelada za ozimnnico! Če ne verjamete, poiščite Zvonko in vprašajte za njeno bučno marmelado s klinčki in cimetom. Ne bo vam žal!

ZVONKA in EKO KMETIJA MLINAR, hvala za čas in gostoljubje

Ste vedeli:

  • samokolnici rečemo v narečnem jeziku tudi “šajtrga” ali “karjola”;
  • lahko postane zabavno prevozno sredstvo, kjer odrasli v igri prevažajo mlajše otroke?

TRARA, POŠTO PELJA (E. Adamič)

Trara, trara, trara, trara!
Pošto pelja!
Repa, korenje, slabo življenje;
repa še, še, korenje pa ne!